Een hart, een oog en een duidelijke stem voor Albrandswaard

Reguleer huurscooters

In februari 2021 weigerde wethouder Heezen het parkeren van huurscooters te reguleren. In een motie vroegen we om parkeerplekken aan te wijzen en de kosten van berging te verhalen. Maar de wethouder wilde wachten op een evaluatie die de scooterverhuurders in maart zouden doen. Inmiddels is het juni, de overlast neemt toe en er is geen evaluatie.

Zo’n scooter wordt goedkoop geproduceerd en goedkoop naar Nederland getransporteerd, en met slimme verf en marketing gepresenteerd als ´groen en duurzaam´. Maar hoe groen en duurzaam zijn de productie en het vervoer? Leiden de scooters tot minder autokilometers of minder kilometers met de fiets en het ov? Zijn ze duurzaam of zijn ze een stap in de Aliexpressificatie van ons vervoer?

Zeker is dat de scooters niets te maken hebben met ‘delen’: je huurt het tijdelijk gebruik. Alleen de gemeente deelt de openbare ruimte als gratis parkeergelegenheid waarin de scooters reclame maken voor de exploitanten. Moet je eens proberen als willekeurig ander bedrijf. De inwoners van Albrandswaard betalen belasting voor het onderhoud van de openbare ruimte. Waarom geven we die gratis aan scooterverhuurders en betalen ze niet een redelijke vergoeding?

Een dikke vinger naar metroreizigers en schoolkinderen

Felyx scooters mogen alleen worden neergezet in een parkeervak dat precies ligt op het voetpad naar metrostation Poortugaal. Deze overeenkomst is gemaakt met een dikke vinger naar metroreizigers en naar de schoolkinderen die heen en weer lopen tussen Valckesteijn en de gymzaal. We proberen nog maar eens om de zaak te porren met schriftelijke vragen. Felyx heeft inmiddels al toegezegd te zullen kijken naar het parkeergebied. Alleen van de wethouder horen we niets.

Verkwanselen van de leefomgeving

Dit is een nieuwe vorm van het verkwanselen van onze leefomgeving. Meestal gebeurt dit bij nieuwbouw. In Rhoon is de afgelopen jaren het trottoir aan de Dorpsdijk waar vroeger ABN en Rabobank stonden versmald, er is een transformatorhuis neergezet in het Groene Zootje aan de Rijsdijk en het fietspad naar de Don Bosco is gehalveerd. In Poortugaal verschijnt een nieuwe kolos aan de Emmastraat/Waalstraat die ten koste gaat van groen en trottoir. De papiercontainer is zo neergezet aan de Waalstraat dat er geen scootmobiel meer langs kan. Ruimte verdwijnt.

De NAP vindt dat straten en plantsoenen in eerste instantie van de bewoners zijn. Die mag je niet weggeven zonder overleg en zonder dat duidelijk is wat we ervoor terugkrijgen. We hebben allemaal een prettige en begaanbare ruimte nodig. Bouwprojecten mogen niet ongebreideld ten koste gaan van leefbaarheid en toegankelijkheid. Schoolklassen moeten veilig over de stoep kunnen lopen. Voor het rijden op een scooter moet de huurder betalen, niet de meerderheid van de omwonenden die wel van hun wijk houden.

Tags:

Jacqueline de Leeuwe

Jacqueline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispambeveiliging * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Top