Een hart, een oog en een duidelijke stem voor Albrandswaard

Intentieovereenkomst woningbouw Antes

Antes bouwterrein

Met een nipte meerderheid stemde de gemeenteraad dinsdagavond – na een debat van ruim drie uur – in met het tekenen van een intentieverklaring met Antes. Daarmee is woningbouw op het Antes-terrein een stapje dichterbij gekomen. Antes heeft een plan om een deel van haar terrein te verkopen aan een projectontwikkelaar om er zo’n 500 woningen te laten bouwen.

Namens omwonenden voerden drie insprekers het woord over de gevolgen van dit plan voor de veiligheid en de verkeersontsluiting in het gebied. Vrijwel alle fracties delen deze zorgen. De VVD en Leefbaar Albrandswaard zetten vooral vraagtekens bij de verkeersontsluiting. Over de veiligheid maakt LA zich minder zorgen. ,,Ik woon zelf vlakbij Antes en ik vind het wel meevallen met die overlast”, zei Ton Vuik (LA). ,,Je weet waar je gaat wonen. Bij overlast moeten politie en BOA’s optreden.”

Woningbouw Antes Voor Leefbaar Albrandswaard is meer dan 400 woningen teveel. ,,Rond de 300 woningen vinden wij een beter idee. En als je de hoogte ingaat, bijvoorbeeld met vier lagen, dan kost het minder ruimte. Want het groen, de prachtige natuur daar, moet blijven.” De druk vanuit de provincie om meer sociale woningen te bouwen, maakt dit onderwerp urgenter dan ooit, stelde het CDA. ,,Locaties van deze omvang kunnen we niet zomaar laten schieten.

Om de kansen en bedreigingen van dit plan goed te kunnen wegen, is meer onderzoek hard nodig”, zei Sander van der Kaaij (CDA). Oppositiepartijen EVA, NAP en VVA wilden weten waarom de intentieverklaring zoveel haast heeft. ,,Kunnen we niet eerst meer onderzoek doen en daarna eventueel een intentieovereenkomst tekenen?”, vroegen zij aan de coalitiepartijen en aan wethouder Schneider. ,,Met deze overeenkomst attenderen we de provincie op een tweede grote bouwlocatie!”, waarschuwde Richard Steger (NAP). ,,Zo transparant is Antes niet, want er liggen plannen voor uitbreiding én woningen. Bovendien ligt deze overeenkomst er al 1,5 jaar en had het college die al bijna ondertekend als de NAP er in 2019 geen vragen over had gesteld!” ,,Als er geen woningen komen, bouwt Antes een extra kliniek op het terrein. En een extra kliniek erbij is onveiliger dan een woonwijk”, zei Fer van der Stam (Stem Lokaal). Ook VVD is van mening dat meer woningen zorgen voor meer sociale controle.

Volgens het bestemmingsplan kan Antes er nog een kliniek neerzetten. Hans van der Graaff (PvdA) vroeg alle coalitiepartijen wat er in hun verkiezingsprogramma staat over bouwen langs de Oude Maas. ,,Dat is geschreven voor de woningopgave. Tijden veranderen”, reageerden de fracties LA en SL. ,,Als we dit ondertekenen gaat het niet over de vraag óf er woningen komen, maar hoeveel!”, zei Hans van der Graaff (PvdA). ,,Het is belangrijk dat we deze stap nemen.

Antes wil weten wat wij willen, in een intentieovereenkomst kunnen we onder meer de lasten en lusten verdelen”, reageerde wethouder Schneider. ,,Er is woningnood, we hebben een verantwoordelijkheid en dit is een potentiële kans. We moeten als bestuur uitstralen dat we deze kans willen onderzoeken. Uiteraard hebben we daarbij oog voor de problemen. We gaan zeker kijken wat bewoners ervan vinden.”

Bron: de Schakel Albrandswaard

Door Anouk Breeman

Tags: , ,

Beheerder

Beheerder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispambeveiliging * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Top