Een hart, een oog en een duidelijke stem voor Albrandswaard

Bewoners hebben reële bezwaren geuit tegen woningbouw op het terrein van Antes

Inrit terrein

Omwonenden maken zich vooral zorgen over de veiligheid en de hoeveelheid extra verkeer. Die zorgen zijn terecht, concludeert een rapport van onderzoeksbureau Decisio waarover dinsdagavond in de commissie Ruimte werd gediscussieerd. Het college wil een intentieovereenkomst met Antes sluiten.

Om een nieuwe kliniek te financieren, wil Antes ongeveer 500 woningen bouwen op het terrein. In opdracht van Antes ligt er al een plan om van het gebied vlakbij de Oude Maas een ‘levendige omgeving’ te maken, met ‘ruimte voor horeca en andere ondernemers.’

De ontsluiting is nu al lastig, de maximum capaciteit is bereikt. De Albrandswaardsedijk is niet te verbreden. Dan moet er een nieuwe ontsluitingsroute dwars door de polder komen. Dat past niet in het Landschapsontwikkelingsplan voor dat gebied. Dit plan is het begin van het einde”, zei Henk Duurkoop (PvdA).

Ook over de veiligheid maakt de PvdA zich zorgen. ,,De hoeveelheid overlast blijft gelijk, maar als er straks pakweg duizend mensen in die nieuwe huizen wonen hebben er dus duizend mensen méér last van drank- en drugsgebruik van cliënten van Antes. In sociale huurwoningen komen bovendien kwetsbare mensen wonen. Dit plan is ronduit onverantwoord.”

‘Puinhoop vergroten’

NAP noemde de vragen uit de enquête die onder omwonenden is gehouden ‘sturend’. ,,Er is gevraagd: ‘wilt u uitbreiding van de zorg of van woningen?’ Maar er is nooit gevraagd: ‘Wat zijn uw bezwaren?”, zei Richard Steger (NAP).

,,Wij hebben met veel bewoners gesproken. Je hoort steeds: ‘Antes geeft slecht gehoor aan meldingen van overlast’. Dagelijks ervaren mensen overlast. Antes denkt wel aan haar patiënten. Die zijn gebaat bij een prikkelarme omgeving, niet bij een hele woonwijk naast de deur. Volgens dit plan is er straks zelfs alcohol verkrijgbaar op dit terrein! Als je de basis niet op orde hebt, wil je dan de puinhoop vergroten?”

Voorzieningen

EVA miste in het onderzoek ook de onderbouwing op een aantal andere punten, zoals de kosten/batenanalyse en de flora en fauna in het gebied. ,,En hoe zit het met de voorzieningen?”, wilde Mariëlle Vergouwe (EVA) weten. ,,Met zo’n woonwijk komen er straks vier extra schoolklassen bij. In dit plan zijn de lusten voor Antes en de lasten voor Albrandswaard.”

CDA, VVD en Stem Lokaal spraken hun steun uit. ,,We staan niet negatief tegenover het plan voor woningbouw, mits alle partijen worden betrokken in het vervolgproces”, zei Daan Groenenboom (SL).

Woningbouwopgave

,,Gelet op de woningbouwopgave waaraan we moeten voldoen, ontkom je niet aan onderzoek naar woningbouw op deze locatie. Laten we nog geen oordeel vellen, maar eerst zorgvuldig onderzoek doen”, zei Lennard Goudriaan (CDA).

,,Als dit plan niet doorgaat, heeft Antes een alternatief plan voor uitbreiding van de zorg. Daarop hebben wij geen invloed. Met zo’n intentieverklaring heb je wél invloed. Dan kun je precies vaststellen wat we gaan onderzoeken. Laten we niet al op voorhand onze hakken in het zand zetten”, reageerde wethouder Ronald Schneider.

Bron: de Schakel Albrandswaard

Door Anouk Breeman

Tags: , ,

Beheerder

Beheerder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispambeveiliging * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Top