Een hart, een oog en een duidelijke stem voor Albrandswaard

Over de balk

20131216_221614

 

Het lijkt zo simpel: je vraagt subsidie aan, je krijgt het en je doet er leuke dingen mee. Maar aan de subsidies die Albrandswaard nu heeft binnengehaald kleven nogal wat bezwaren.

 

 

De theorie

Belastinggeld groeit niet aan de boom, daar moeten we met ons allen hard voor werken. En we betalen nogal wat: Nederlanders zijn meer geld kwijt aan belastingen dan aan voedsel, kleding en huisvesting. De overheid dient daar zuinig mee om te gaan. Op lokaal niveau is het de gemeenteraad die gaat over het budget. De gemeenteraad zou ervoor moeten zorgen dat het gemeenschapsgeld daar wordt besteed, waar het het hardst nodig is.

 

De praktijk

De Stadsregio Rotterdam blijkt de laatste jaren enorm veel geld te hebben opgepot. Daar hebben we nooit democratisch voor gekozen. Een gebrek aan democratische legitimatie is een van de redenen dat de stadsregio’s worden opgeheven. Dat regionale geld moet nu ergens naartoe. Albrandswaard heeft 5,3 miljoen euro gekregen voor vijf projecten: centrum Rhoon, centrum Poortugaal, blauwe verbinding, TOP Johannapolder en bedrijventerrein Overhoeken. Sommige van deze onderwerpen staan al langer op het verlanglijstje, andere komen uit de lucht vallen. Waarom moet er ineens zoveel geld naar Overhoeken? Als we daar een probleem hebben, kijken we er al jaren langs.

 

Niet cadeau

Bovendien zijn de subsidies niet gratis. Om 5,3 miljoen te krijgen, moet de gemeente 1,5 miljoen euro bijdragen. Ineens kan er 700.000 euro uit de spaarpot worden gehaald. Dit is moeilijk te verantwoorden in een tijd van bezuinigingen. Als je krap zit, heb je alleen geld voor de eerste levensbehoeften, niet voor leuke extra’s. Zo gaat het bij ons thuis. Deze financiële discipline heeft de gemeente niet: er is nu geld voor onnodig dure bestrating terwijl voorzieningen sluiten. Om te gaan zwemmen moeten we de gemeente uit, de bibliotheek gaat dicht en op thuiszorg wordt flink bezuinigd. De bejaarden aan de Waalstraat in Poortugaal krijgen straks minder of geen huishoudeiljke hulp, maar wel het uitzicht over een nieuwe muziektent. Hebben ze daarvoor gekozen? Zouden ze daarvoor kiezen?

 

De NAP vindt dat de gemeente zuinig en doelmatig met gemeenschapsgeld dient om te gaan. We moeten nu eindelijk eens afspreken wat belangrijk is in Albrandswaard. En daar moet het geld naartoe.

 

De documenten en het audioverslag zijn hier te downloaden

Tags: , , , , , , , ,

Beheerder

Beheerder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Antispambeveiliging * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Top